Veel vragen die we als consulent krijgen is: heeft mijn baby zo de goede houding?
Dit is in het echt het snelst en het makkelijkst te zien. Online vragen we vaak om een foto, zodat we de houding kunnen zien. Liefst een foto recht van voren en een van opzij.
Hoe weten we nu wat een goede houding is? Daar is door orthopeden onderzoek naar gedaan. Orthopeden behandelen zowel baby’s als grotere kinderen als volwassenen met heupafwijkingen.
Uit onderzoek is gebleken dat de heupontwikkeling al in de baarmoeder start. De foetus ligt met opgetrokken benen en gebogen knieën in de baarmoeder door de beperkte ruimte. Door het water in de baarmoeder kan de baby makkelijk bewegen. Als het iets onder de voeten voelt, zet het zich af, waardoor er via het been een klein beetje druk op op de heupkom komt. De eerste aanzet naar de vorming van een mooie ronden heupkom, waar de kop van het dijbeen precies in past en mooi in rond kan draaien.
Na de geboorte zal je baby instinctmatig nog steeds de benen optrekken, omdat dit de beste houding is voor de verdere ontwikkeling van de heupkom.
Orthopeden hebben berekend dat voor de goede vorming de benen ongeveer 110 graden opgetrokken moeten zijn. En een spreiding van 90 graden.
Hoe weet je wat 110 graden is?
Ga eens plat op je rug liggen met de benen gestrekt. Laat een been liggen en trek de andere op. Het moment dat je bovenbeen geheel verticaal is is 90 graden. Als je je been nog wat verder door beweegt, kom je op de de geadviseerde 100/110 graden. Je hoeft er geen gradenboog bij te leggen om de exacte hoe te meten.
En de spreiding van 90 graden dan?
Ga op een stoel zitten, met je benen/knieën recht naar voren wijzend. Ga dan je benen spreiden. Vermoedelijk als je benen over de hoeken aan de voorkant van de stoelen lopen, heb je de hoek van 90 graden bereikt. (Voor de wiskundigen onder ons: 90 graden wil zeggen 45 graden vanaf de middellijn).
Deze houding wordt ook wel de M-houding genoemd. Recht van voren gezien vormen de billen van de baby het middelpunt van de M en de knieën de beide bovenpunten.
Er wordt ook wel eens gesproken over de kikkerhouding. Een kikker zit een soort van gehurkt met de knieën boven de billen en de benen gespreid. Door sommige fabrikanten wordt hiermee de houding bedoelt waarbij de baby de voeten bij elkaar houdt of gekruist heeft en dan met de voeten in de doek wordt gedragen.
Consulenten raden deze houding af. Als je baby druk onder de voeten voelt zal hij uit een reflex zichzelf willen afzetten, waardoor er een verkeerde druk op de heupkom kan komen.
Met welke draagsystemen kan je deze houding goed bereiken?
Met een draagdoek of een ergonomische draagzak. Deze bieden ondersteuning tot aan de knieholtes en zorgen er voor dat de knieën hoger zitten dan de benen.
Een draagdoek heeft hierin de voorkeur, waarbij een geweven draagdoek nog meer voorkeur heeft dan een rekbare draagdoek.
Bij een draagzak dien je er op te letten dat de billen van de baby iets over de heupband heen zakken, want anders komen de knieën niet hoog genoeg.
Heb je hierover nog vragen, aarzel dan niet om ze hieronder te stellen.
Je kan ook altijd contact opnemen met mij, of een van mijn collega-consulten in het land.
En vergeet niet!! Dragen is niet alleen goed voor de heupontwikkeling. Het is ook gewoon heel erg fijn voor jou en de baby om bij elkaar te zijn!!
https://www.facebook.com/draagkindje/posts/827863080601956