De Juiste Houding

Veel vragen die we als consulent krijgen is: heeft mijn baby zo de goede houding?

Dit is in het echt het snelst en het makkelijkst te zien. Online vragen we vaak om een foto, zodat we de houding kunnen zien. Liefst een foto recht van voren en een van opzij.

Hoe weten we nu wat een goede houding is? Daar is door orthopeden onderzoek naar gedaan. Orthopeden behandelen zowel baby’s als grotere kinderen als volwassenen met heupafwijkingen.

Uit onderzoek is gebleken dat de heupontwikkeling al in de baarmoeder start. De foetus ligt met opgetrokken benen en gebogen knieën in de baarmoeder door de beperkte ruimte. Door het water in de baarmoeder kan de baby makkelijk bewegen. Als het iets onder de voeten voelt, zet het zich af, waardoor er via het been een klein beetje druk op op de heupkom komt. De eerste aanzet naar de vorming van een mooie ronden heupkom, waar de kop van het dijbeen precies in past en mooi in rond kan draaien.

Na de geboorte zal je baby instinctmatig nog steeds de benen optrekken, omdat dit de beste houding is voor de verdere ontwikkeling van de heupkom.

Orthopeden hebben berekend dat voor de goede vorming de benen ongeveer 110 graden opgetrokken moeten zijn. En een spreiding van 90 graden.

Hoe weet je wat 110 graden is?
Ga eens plat op je rug liggen met de benen gestrekt. Laat een been liggen en trek de andere op. Het moment dat je bovenbeen geheel verticaal is is 90 graden. Als je je been nog wat verder door beweegt, kom je op de de geadviseerde 100/110 graden. Je hoeft er geen gradenboog bij te leggen om de exacte hoe te meten.

En de spreiding van 90 graden dan?
Ga op een stoel zitten, met je benen/knieën recht naar voren wijzend. Ga dan je benen spreiden. Vermoedelijk als je benen over de hoeken aan de voorkant van de stoelen lopen, heb je de hoek van 90 graden bereikt. (Voor de wiskundigen onder ons: 90 graden wil zeggen 45 graden vanaf de middellijn).

Deze houding wordt ook wel de M-houding genoemd. Recht van voren gezien vormen de billen van de baby het middelpunt van de M en de knieën de beide bovenpunten.

Er wordt ook wel eens gesproken over de kikkerhouding. Een kikker zit een soort van gehurkt met de knieën boven de billen en de benen gespreid. Door sommige fabrikanten wordt hiermee de houding bedoelt waarbij de baby de voeten bij elkaar houdt of gekruist heeft en dan met de voeten in de doek wordt gedragen.

Consulenten raden deze houding af. Als je baby druk onder de voeten voelt zal hij uit een reflex zichzelf willen afzetten, waardoor er een verkeerde druk op de heupkom kan komen.

Met welke draagsystemen kan je deze houding goed bereiken?
Met een draagdoek of een ergonomische draagzak. Deze bieden ondersteuning tot aan de knieholtes en zorgen er voor dat de knieën hoger zitten dan de benen.
Een draagdoek heeft hierin de voorkeur, waarbij een geweven draagdoek nog meer voorkeur heeft dan een rekbare draagdoek.
Bij een draagzak dien je er op te letten dat de billen van de baby iets over de heupband heen zakken, want anders komen de knieën niet hoog genoeg.

Heb je hierover nog vragen, aarzel dan niet om ze hieronder te stellen.

Je kan ook altijd contact opnemen met mij, of een van mijn collega-consulten in het land.

En vergeet niet!! Dragen is niet alleen goed voor de heupontwikkeling. Het is ook gewoon heel erg fijn voor jou en de baby om bij elkaar te zijn!!

https://www.facebook.com/draagkindje/posts/827863080601956

Kijk mee bij een pasconsult!

Een draagzak of draagdoek kiezen is bijna net zo persoonlijk als het kiezen van een spijkerbroek, bh of een paar schoenen. Door te passen en te proberen weet je wat er fijn zit en wat niet. De keuze is iedere keer weer anders. Vooraf vraag ik naar de leeftijd, lengte en kledingmaat van de baby zodat ik alvast een selectie klaar kan leggen. Soms wijzig ik tijdens een consult nog de keuze, dat is vooral bij wat grotere baby’s.

Vandaag had ik een pasconsult. Moeder wist enigszins wat ze wilde proberen: een katoenen draagdoek of wellicht toch een draagzak. Ik had diverse dragers klaargelegd voor een pasgeboren baby. Door de melding over de draagdoek maakte ik een keuze voor welke volgorde van dragers om te passen.

Lees verder Kijk mee bij een pasconsult!

Een consult, is dat echt nodig?

De laatste tijd lees ik online vaak weer de vraag of opmerking: een consult om te leren dragen is toch niet nodig? Ik kan toch zelf wel via youtube leren dragen?

Ik geef toe: zelf heb ik de eerste jaren ook leren dragen door handleidingen te bekijken en filmpjes af te spelen. Of ik echt altijd even fijn en veilig droeg? Mwa, niet altijd, maar het was vooral praktisch.

Toen mijn zoon 2 jaar was heb ik de opleiding tot draagdoekconsulent gevolgd. Ik leerde alle tips en trucs. Hoe kan je het beste de doek aanspannen, hoe breng je je kindje veilig op de rug, diverse knoopwijzen. En ja, er ging een wereld voor mij open. Het dragen kon beter, veiliger, fijner. Als er de mogelijkheid er was geweest, had ik in 2008 graag een consult gedaan om goed/fijn te leren dragen.

Zeker voor buikdragen ga je er wel een filmpje op youtube nog wel uitkomen, vooral als je kindje nog klein en licht is. Je mist wel de fine-tuning die een consulent jou kan geven. Hoe span je de doek aan, hoe zorg je dat de doek op de juiste spannining is. Wat als de doek steeds van je schouders glijdt, of als je baby steeds wil strekken of scheef hangt?

Wat dacht je van het passen van draagzakken? Je kan online heel veel vinden en bestellen en uitproberen en weer terug sturen. Koop je zo ook je schoenen? Tegenwoordig kan je wel steeds vaker achteraf betalen bij webshops, maar volgens mij nog niet bij veel draaggerelateerde webshops. Vergis je ook niet in de tijd en de prijs die je dient te investeren. Bestellen, even proberen, weer retouren, wachten tot je geld terug is, en opnieuw met de volgende drager. In een pasconsult kan je meerdere dragers passend bij de leeftijd en grootte van je kindje uit proberen. Wellicht heeft jouw consulent niet dé juiste draagzak voor jullie, vaak weet ze wel genoeg van de diverse draagzakken die verkrijgbaar zijn om je door te verwijzen naar een die wel bij jullie past. En kan ze ook vertellen waar je die eventueel kan huren voordat je hem koopt.

Een veel gehoord argument is dat een consult gewoonweg te duur is. Dat is jammer, want consulenten volgen een of meer opleidingen, zorgen voor bijscholing, schaffen meerdere draagdoek en draagzakken aan. En ook hebben we vaak diverse speciale draagpoppen beschikbaar om mee te oefenen. We investeren tijd. Niet alleen door het plannen van de afspraak, we bereiden ook de afspraak voor. Zoeken uit welke draagzak of draagdoek er nodig is. We oefenen van te voren zelf nog even de knoop of knopen voor het consult. Veel van ons hebben nog kleinere kinderen. We zorgen dat deze bij een oppas zijn zodat we de tijd voor jou hebben. We reizen naar je toe. Je mag onze producten gebruiken. En na het consult zijn we ook nog beschikbaar voor vragen.

Ja, een draagconsult wordt nog niet vergoed, maar betekent dit dat het niet nodig is? Ik kan niet in de portemonnee van een ander kijken. Ik weet wel dat het een goede investering is, die je zeker tijd en wellicht ook geld kan besparen.

We betalen tegenwoordig vaak voor de duurste draagzakken en draagdoeken, willen de beste spullen voor onze baby, de high-tec kinderwagen, maar een consult kan er niet vanaf?

Waarom heb jij wel of geen draagconsult gedaan? Ik hoor graag je reactie!

European Babywearing Week

Vanaf vandaag is de derde European Babywearing Week begonnen. Het thema is
*D*R*A*A*G*G*E*L*U*K*

Wat houdt draaggeluk? Het kan van alles zijn, van de mogelijkheid om je pasgeboren baby nog dichtbij je te dragen tot je grote peuter even een heerlijk moment rust bieden.

Dragen is voor iedereen en kan op diverse wijzes. Van een draagdoek tot een draagzak. Hier zijn heel veel verschillende mogelijkheden in. Van niet zo ergonomisch tot wel ergonomisch. De markt wordt steeds rijker aan diverse dragers en ook worden de diverse ergonomische dragers steeds breder aangeboden.

“Vroegâh”, zeg maar ongeveer 10/11 jaar geleden, kocht je draagdoeken voornamelijk online, waarschijnlijk in een Duitse webshop. Ook waren er nog maar weinig draagzakken. Drie maal raden waarom we officieel draagdoekconsulent heten (de Vereniging van Draagdoekconsulten is in 2009 opgericht, dit jaar viert ze haar tienjarige bestaan, daarover later meer).

Door het hele land zijn diverse activiteiten georganiseerd. Tot mijn spijt heb ik er in mijn persoonlijke planning geen rekening mee gehouden. Ik verwijs jullie graag door naar mijn lieve collega’s voor de geweldige activiteiten.
Wel kan je, als je snel bent, voor komende woensdag nog een draag- of pasconsult boeken, met 10,- korting. Uiteraard kan je altijd contact opnemen voor een consult, maar na 12 mei bied ik geen korting.

Via deze facebook-pagina kan je alles volgen:
https://www.facebook.com/EuropeanBabywearingWeek/

En kijk, ik heb mezelf wel getrakteerd op de speciaal voor deze week ontworpen draagdoek:


Nieuwe prijzen

Geen gemakkelijke beslissing, maar wel een professionele beslissing. Ik ben inmiddels negen jaar werkzaam als draagdoekconsulent. In deze periode heb ik veel geïnvesteerd. Niet alleen in de diverse draagzakken, maar zeker ook in mijzelf door het volgen van opleidingen en zorgen voor verdieping van mijn kennis.

Gevolgde cursussen:

  • 2010 Grundkurs Die Trageschule Dresden
  • 2011 Aufbau Die Trageschule Dresden
  • 2012 Zertifizierung Die Trageschule Dresden
  • 2016 Knoopwijzen van zwangeren naar FTZB
  • 2017 Bijscholing Rekbare doek voor draagconsulenten
  • 2017 Dragen op de rug van jonge baby’s
  • 2018 Workshop SSC voor draagconsulenten
  • 2019 Dragen van prematuur geboren baby’s

Naast genoemde cursussen zijn er ook diverse productdagen van de verschillende merken bezocht. Hierbij leer ik alle ins en outs van de producten die deze merken bieden. Tevens is er op deze dagen vaak verdieping in onderwerpen gerelateerd aan dragen, zoals bijv. hechting.

Per 1 mei 2019 verhoog ik dan ook de prijzen:

Een knoopconsult zal 80,- kosten. Duur 2 uur.
Een pasconsult kost 40,-. Duur 1 uur.
Een meekijkconsult kost 25,-. Duur 15-30 minuten.
Een duoconsult kost 100,-. Duur 2,5 uur.
Voor workshops maak ik de prijs op maat, neem hiervoor contact op.

Prijzen gelden voor nieuwe aanvragen vanaf 20 april 2019, waarbij de afspraak plaats vindt na 1 mei 2019.

De Twist

Dat klinkt spannend, de twist.

Valt mee… Het is het draaien van de doekbanen van een draagdoek of een mei-tai om elkaar heen om afstand te overbruggen.

Sinds enige tijd is de twist dé trend in de babydraagwereld, vooral bij pasgeborenen. Nu is dat laatste een ruim begrip. Want de twist wordt best lang toegepast.

Veel van de pasgeboren baby’s zijn nog niet helemaal geland op aarde. Zij hebben nog een heel gesloten houding met hun handjes, beentjes en voetjes bij elkaar. Als je deze baby’s wilt dragen, is het niet mogelijk of lastig om hen met de voetjes buiten de draagdoek of de drager te dragen. Want het kruizen van de doek onder de beentjes door wil niet lukken of zorgt voor over spreiding. Wat je dan kan doen is de doekbanen om elkaar heen draaien, net zolang tot je onder de voetjes uitkomt, en dan pas ga je met de doekbanen naar achteren.

Het voordeel hiervan is dat je respect hebt voor de natuurlijke houding van jouw baby. Het nadeel is dat je de doek minder mooi kan aanspannen en niet altijd de juiste ondersteuning voor de benen kan krijgen.

De meeste baby’s landen na ongeveer een week of 3. Ze worden groter en sterker. De zwaartekracht laat ze voelen waar ze zijn met hun kleine lijf. Vaak zie je dan dat de handjes niet meer tegen elkaar aan worden gehouden en dat de beentjes wat opzakken. Baby’s blijven vaak welk hun beentjes optrekken, dit is namelijk goed voor hun heupontwikkeling, maar is dus niet onderdeel van de gesloten houding. Bij sommige baby’s kan het iets langer duren en sommige baby’s hebben nooit de heel gesloten houding.

Op het moment dat je ziet dat je baby niet meer zo gesloten van houding is kan je de twist achterwege laten. Je kan dan direct met de doek onder de billetjes kruizen en onder de beentjes door naar achteren gaan.

Heb jij een pasgeboren baby en kom je er niet uit met het knopen? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij helpen je heel graag verder en kijken wat er in jullie situatie het best van toepassing is. Want een draagconsult is voor ons meer dan alleen leren knopen, het is ook het geven van advies en zorgen dat jij genoeg vertrouwen hebt om zelf te knopen!!

 

Geef papa een draagconsult cadeau!

Vind jij dragen fijn? Ben je blij met je draagdoek en je draagzak? Wil je papa ook fijn laten dragen? Boek dan nu voor hem een draagconsult met € 10,00 korting.

Een pasconsult om te kijken wat bij hem past.

Een knoopconsult om hem ook de draagdoek te laten gebruiken.

Aanbieding is tot 19 juni geldig. Meld bij het maken van de afspraak dat het gaat om een vaderdag-consult!

De juiste drager voor een pasgeborene/jonge baby

Het woud der draagzakken wordt steeds groter en gevulder. Er komen steeds meer dragers bij. Ik kan me goed voorstellen dat het als (aanstaande) ouder dan nog lastiger wordt om de juiste drager te kiezen.

Al eerder heb ik geschreven op welke punten je kan letten bij kiezen:
– ondersteuning van knie tot knie;
– respect voor de bolling van de baby’s rug; en
– comfortabel voor ouder en baby.

Maar er zijn nog meer onderdelen om op te letten.

Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld nog niet de kracht om zijn (of haar) eigen lichaam overeind te houden en te corrigeren bij het dragen.
Je dient er dus op te letten dat je baby in de drager makkelijk rechtop kan zitten.
Deze houding wordt vanuit de zijkanten ondersteund. Een draagzak die aan de zijkanten niet nauw om je baby heen sluit, kan dus niet deze steun bieden. Hierdoor heb je kan dat je baby naar de zijkant zakt.

2013-09-21 16.12.35De breedte van de drager. Je wilt dat je baby van knie tot knie ondersteunt is. Veel draagzakken zijn vanaf ongeveer maat 62/68. Dit houdt in dat de drager zowel te breed als te hoog zal zijn. Qua breedte kan je soms nog een veter gebruiken om de drager net even te versmallen als je baby wel de juiste lengte heeft maar nog iets te korte benen (niet alle verhoudingen zijn hetzelfde).
Als de drager te breed is is er ruimte voor je baby om te veel in elkaar te zakken en eventueel ook naar de zijkant weg te zakken.

Waarom wil je dat je baby goed gesteund recht op zit? Omdat bij in elkaar zakken de luchtpijp dicht gedrukt kan worden. Het kraakbeen is nog niet helemaal stevig als bij volwassenen en is flexibeler. Probeer het zelf maar eens uit: ga praten terwijl je recht voor je uit kijkt en daarna terwijl je je kin op de borst legt. Hoor je het verschil? Je adem wordt beperkt.

Dragers voor pasgeborene baby die de juiste steun bieden:
– draagdoek (geweven of rekbaar), door de wijze van knopen;
– marsupi plus;
– bondolino;
– emei baby carrier;
– storchenwiege carrier;
– hop-tye.

Bij twijfel over je drager, neem gerust contact op.

Al het bovenstaande is ook nog een reden waarom je beter jongere baby’s op de buik kan dragen tot het moment dat zij uit zichzelf gaan zitten. Op de buik kan je zelf helpen om in de juiste houding te zitten, op de rug dienen ze dit zelf te regelen.

Welke maat draagdoek of draagzak heb ik nodig?

Een veel gestelde vraag aan draagconsulenten gaat over de maat van een draagdoek of draagzak.

Hierover bestaat veel onduidelijkheid. Er is geen speciale richtlijn.

Bij een draagdoek kan je als je een beetje gemiddeld van postuur bent (dat is van ongeveer maat 36 tot 44) het best beginnen met een maat 6 (4m70). Met deze doek zal je bijna alle knopen kunnen doen.

Als in de praktijk blijkt dat deze doek te lang of te kort is, kan je altijd een andere maat kopen. Voor rugdragen met de “rucksack” knoop wordt 1 a 2 maten korter geadviseerd.

Voor draagzakken is het ingewikkelder. Hierbij wordt meer gekeken naar de lengte en leeftijd van je baby. Er zijn draagzakken die speciaal voor pasgeborene baby’s zijn en draagzakken voor als je al ver in de peutertijd bent.

Van maat 50-80/86:
– marsupi plus
– hop-tye
– bondolino
– storchenwiege carrier
– emei-baby

Vanaf maat 68 ongeveer (niet speciaal gesorteerd):
– boba carrier
– connecta baby carrier
– tula baby carrier *
– manduca *
– ergo carrier *
– rose & rebellion baby carrier
– patapum
– liliputi baby carrier
– physiocarrier JPMBB

* deze draagzakken kunnen met een insert ook voor pasgeborenen gebruikt worden, maar dit is niet optimaal

(natuurlijk bestaan er meer merken dan ik hier benoem)

Hoe kan je zelf zien of een draagzak voldoet?

Een ergonomische dragers herken je aan het zachte rugpand. Daarnaast respecteert deze drager de houding van je baby. De beentjes worden tot in de knieholtes ondersteunt, waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen. Zowel voor degene die draagt als je baby is de drager comfortabel.

Wanneer is er een grotere maat nodig?

Ergens rond maat 86 breekt het moment aan dat jouw baby/dreumes over gaat naar een andere maat. Alleen wanneer is het nu precies nodig?

Als draagconsulent geven we aan: de beentjes moeten ondersteund zijn tot in de knieholtes. Een centimeter tot 4/5 uit de knieholtes, waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen, is ook nog een goede ondersteuning.

Hierbij is er wel een verschil tussen een jonge baby die nog volop in de heupontwikkeling zit of een peuter die al lekker aan het rondstappen is. Bij de laatste is ondersteuning tot in de knieholtes minder belangrijk dan bij de eerste.

Je wilt ook dat de onderbeentjes vrij kunnen bewegen. Als je een te grote draagzak hebt, komt de rand van de doek voorbij de knieholtes en beperkt daardoor de beweging van de onderbenen. Ook zie je dan rimpels in het rugpand ontstaan, doordat de beentjes de zijkanten naar elkaar toe duwen.

Een laatste punt om op te letten is de hoogte van het rugpand. Een pasgeboren baby heeft zelf nog niet de kracht om zich overeind te houden. De draagzak zal hierbij de baby moeten ondersteunen. Genoeg steun aan de zijkant en tot in de nek.

Als je baby rond een maand of 4 is, zal de romp-/nekstabiliteit inmiddels goed ontwikkeld zijn en kan de draagzak iets minder ondersteuning hierin geven.

Slaapt jouw baby nog veel in de draagzak, let dan op dat het rugpand hoog genoeg is. De meeste draagzakken hebben ook een slaapkapje om de nek/het hoofd te ondersteunen.

Het is raadzaam om bij het uitzoeken van een draagzak te gaan passen. Zoals iedere schoen anders zit, zit ook iedere draagzak anders. Dit geldt zowel voor jou als voor je baby.

Voor advies kan je terecht op een inloopochtend van een webwinkel of een draagconsulent. Ook kan je een pas-/informatiefconsult boeken (bijvoorbeeld bij mij in Vleuten). Via mamacafés is er vaak ook mogelijkheid tot uitproberen van draagzakken.

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen.